Beestenboel - Reisverslag uit Mfuse, Zambia van henny meer - WaarBenJij.nu Beestenboel - Reisverslag uit Mfuse, Zambia van henny meer - WaarBenJij.nu

Beestenboel

Blijf op de hoogte en volg henny

23 December 2018 | Zambia, Mfuse

Beestenboel

Het beroemde nationaal park Etosha is een van de beste wildparken van zuidelijk Afrika. De naam Etosha betekent letterlijk 'grote witte plek’ van droog water. Deze naam verwijst naar de uitgestrekte, oogverblindende zoutpan die een groot deel van het park beslaat. Slechts enkele dagen per jaar vind je hier een klein laagje water, waar flamingo's en andere watervogels op af komen.
Het meeste grof wild houdt zich echter op in de aangrenzende graslanden en mopane-bosjes, waar we de kuddes zebra's en gnoes aantreffen. Meer inspanning vergt het opsporen van de zeldzame zwarte neushoorn. We zullen zien.
We rijden er twee dagen doorheen. Van te voren worden we gewaarschuwd dat we de auto niet mogen verlaten en ook overal in het park zien we dit staan. Henny heeft van te voren geoefend met een plas tuitje en Aad met de poepdoos. Dit lukt allemaal dus we kunnen gaan.
Het is nog geen regenseizoen dus het park is droog en stoffig, Het mooie is dat de dieren zich verzamelen bij de waterplekken. De westkant van het park is rustig we zien bijna geen andere toeristen. We staan dus mooi alleen bij de waterplekken en zien hoe olifanten zich wassen en plezier maken in het water. Er komen verschillende soorten dieren bij de waterplekken, veilig vanuit de auto is dit prachtig om te zien. S”avonds overnachten we bij een lodge, ze hebben deze avond een wildbuffet, veel van de dieren die we overdag hebben gezien liggen s”avonds op de tafel!
S’nachts regent het waardoor we de tweede dag minder dieren zien, maar het blijft bijzonder. Helaas 2 uur op zoek geweest naar de neushoorn maar helaas. Op een gegeven moment heeft Aad het gevoel dat we een band hebben die leegloopt ,grom grom. Op de kaart is te zien dat er over 10 km. een picknick plek is, deze zijn omheind zodat we even veilig kunnen kijken. Een soort omgekeerde dierentuin; wij staan nu achter het hek. Er blijkt gelukkig niets aan de hand.
Vanuit Ethosha rijden we naar Tsumeb een prachtige camping met een olympisch 50 m. zwembad. Aad kan zijn zwemslag verbeteren en Henny doet de was.
We rijden via Grootfontein, naar Windhoek. Een stop in Grootfontein omdat daar een meteoriet ligt. Deze is 80.000 jaar geleden daar al neergevallen maar pas in het begin van de vorige eeuw ontdekt en herkend.
In Windhoek gaan we een aantal auto zaken bij langs om gasveren te kopen voor onze dakconstructie. Zo nu en dan knapt er een dus een paar op voorraad is wel handig. Niet elke zaak heeft deze maar iedereen is erg behulpzaam en zo rijden we heel Windhoek door en slagen uiteindelijk ook nog. Terug naar de camping waar laat op de avond nogal wat commotie ontstond aangezien er de Namibische zebraslang was ontdekt. Zeer giftig. Auto’s met grote lampen, mannen met pistolen en andere attributen en veel lawaai. Met de lange stok haak werd die vastgezet en op de kop geslagen. Triomfantelijk werd het 1.80m prachtige exemplaar omhooggehouden en nam de adrenaline bij de mannen wat af. Henny was kort daarvoor de slang gepasseerd op weg naar de WC. Zij heeft daarna niet meer geplast!
Dit is tevens onze laatste dag in Namibië. We hebben hier veel gezien en gedaan maar nu weer tijd voor een nieuw land.

Botswana.
We verlaten vroeg in de ochtend Windhoek en reizen naar het woestijnstadje Ghanzi. Uiteraard eerst weer de grens over, dit gaat verrassend snel en deze keer geen kijkje in onze koelkast. Wel weer wegenbelasting betalen. Deze plek is gelegen in de uitgestrekte Kalahari woestijn. In deze barre omgeving houden Bosjesmannen vast aan hun traditionele levenswijze. Het onweert als we er zijn en dat blijft de hele middag, avond en nacht ook zo. Veel weerlichten maar weinig regen.
We rijden naar Maun en hebben een leuke camping aan de rivier. Maun is de uitvalbasis voor de Okavanga delta. De Okavangodelta is het restant van de Okavangorivier die haar weg naar zee belemmerd zag en door de hitte van de Kalahari-woestijn werd opgeslokt. En hoe kun je deze delta beter bekijken dan juist, vanuit een vliegtuigje. Met z’n vijfen, allen Nederlanders, stappen we in een vliegtuigje en vliegen bijna een uur over de delta. Mooi om de loop van de rivieren te zien en natuurlijk de olifanten, nijlpaarden en leeuwen. Alleen Henny ziet niets, die heeft alleen oog voor het kotszakje. Sneu!!
Na deze ervaring maar even een dagje rust. Aad laat de auto checken en een onderhoudsbeurt doen bij Pieter, een Nederlander uit de Betuwe die hier een garage heeft. Alles was OK.

We regelen voor de volgende dag een camping in Moreno Nationaal Park een onderdeel van de Okovanga Delta. Alle campings zijn zgn. bushcamping dus geen voorzieningen en geen omheiningen. We gaan met een ander Nederlands stel, gezellig en handig als we vast komen te zitten want de wegen zijn vooral zandwegen.
We gaan vroeg op weg zodat we de tijd hebben. Onderweg zien we alweer veel dieren, vooral olifanten. In Botswana is niets omheind zodat het wildlife( game noemen ze het hier) overal kan komen. Dat betekend ook vooral rustig rijden op de weg want voor dat je het weet steekt er een olifant over of een kudde zebra’s. Onderweg moeten we stoppen voor de mond- en klauwzeer check. Volgens de jongeman hoeven we niets in te leveren en hoeven onze schoenen en auto ook niet door een desinfectie bad. Maar hij heeft wel goed nieuws voor ons vind hij zelf, hij verkoopt namelijk zelf gevlochten mandjes, of we ook belangstelling hebben. We laten het deze keer aan ons voorbij gaan.
Vlakbij de bushcamping is een pool met nijlpaarden ze kijken ons dreigend aan maar blijven keurig in het water en wij in de auto. Het blijft een bijzondere ervaring om zo te rijden en aan alle kanten wildlife/game te zien.
Als het donker wordt moeten we weer terug zijn op de camping, een vuur maken en dan snel naar bed. Henny doet haar best om alle geluiden die ze hoort te herkennen. Henny is er van overtuigd dat de nijlpaarden om de auto heen grazen maar Aad snurkt, dat geluid kent ze maar al te goed.
De volgende dag rijden we een andere route door het Moreno park maar zien helaas weinig dieren. We komen nog wel een Nederlands stel op leeftijd tegen die diep vast zitten in het zand. Wanhopig wordt om hulp gevraagd en de dame in kwestie heeft het helemaal gehad. We hebben toch een 4x4 auto. Ja, maar het is een Renault Duster. Onmogelijk in dit park met al zijn mulle zand. Eindelijk kan Aad laten zien hoe sterk de auto en de lier is. In een mum van tijd is de auto eruit getrokken…. We bleven achter hun aan rijden voor het geval dat.

Na terugkeer in Maun reizen we verder naar Nata. Onderweg steekt er weer van alles over wat gebruikelijk is in Botswana. ( olifanten, zebra’s , ezels, geiten,schapen, koeien en.. Alle dieren hebben voorrang op de weg. Ga dus nooit in donker rijden in dit land.
We overnachten op Elephant Sands, een camping gelegen bij een waterhole. Normaal komen hier s’avonds olifanten drinken maar als wij er zijn is er maar 1 olifant die even komt kijken.
Verder naar het noorden bereiken we Kasane. Onze camping is mooi gelegen aan de oevers van de Chobe rivier. We rusten hier een paar dagen uit en ontmoeten Guy en Kathy weer. Het Belgische stel dat Aad in Zuid Afrika heeft ontmoet en hem toen geholpen heeft met zijn auto. We delen ervaringen uit en gaan dan weer onze route vervolgen.
Wij gaan naar Zambia, in ons volgende verslag hier meer over.
Botswana vonden we een prachtig land met een gemoedelijk bevolking en prachtige natuur en game.

We wensen al onze lezers fijne feestdagen !!!!!!

• 23 December 2018 - 08:55

Hennie Van Der Meer:

Dag Henny en Aad.
    Fijn dat het goed gaat daar. We genieten van de verslagen die jullie sturen. Wat zien jullie veel.
    Van hieruit wensen we Henny en Aad een fijne kers, hoe jullie dat dan ook vieren, en vast een heel goed 2019.
    Groeten van Meine en Hennie.

• 23 December 2018 - 09:13

Monique :

Super mooi verhaal Aad en Henny! Fijn om te horen dat alles goed gaat. Lijkt mij een fantastische reis. Wij wensen jullie ook hele fijne bijzondere feestdagen! Liefs Freddie en Monique

• 23 December 2018 - 14:39

Freddie:

Supergaaf Aad en Henny

• 23 December 2018 - 14:45

Freddie:

Supergaaf Aad en Henny Geniet van jullie reis en van de momenten. Enjoy your trip

• 23 December 2018 - 16:28

Jacco:

Mooi verhaal.
    En jullie ook fijne feestdagen en een goede jaarwisseling .
    En Aad gefeliciteerd met je verjaardag.

• 23 December 2018 - 16:30

Erik:

Mooie belevenissen Aad en Henny, compleet andere wereld. Prettig vervolg en groeten uit de sneeuw.

• 24 December 2018 - 07:21

Anneke Muis:

hoi Henny en Aad,
    wat een mooi verslag zeg, heerlijk om zo mee te lezen (alsof ik er zelf ook even ben).
    Mooie avonturen beleven jullie. Mijn schoonzus is ook in Botswana geweest en is er aan verkocht. nu ik dit lees snap ik dat ook wel:-) wauw zeg!
    Fijne feestdagen samen.
    Anneke Muis

• 24 December 2018 - 18:00

Grietje:

Hoi Henny en Aad,
    Wat weer een leuk verhaal om te lezen. Ook leuke foto's.
    Ik heb het gevoel dat jullie je prima vermaken daar. Geniet er lekker van.
    Ook voor jullie fijne feestdagen gewenst!!

• 27 December 2018 - 14:04

Dinant En Wilma:

Hoi Hennie en Aad!
    Wat een mooi verslag en wat zien jullie veel! Een hele belevenis! Veel succes nog.
    Groetjes Dinant en Wilma

• 28 December 2018 - 09:53

Gerrit En Kitty:

Lieverds, wat een ervaringen allemaal. Uniek en mooi om op deze manier toch een beetje het gevoel te hebben dat jullie niet zo verrekte ver weg zitten.
    Aad een hele fijne verjaardag toegewenst.
    Dikke dikke knuf van ons. XXX

• 28 December 2018 - 14:45

Robert Van Weerden:

Hoi Aad, van harte met je verjaardag! Leuk om jullie belevenissen hier te lezen hier.

Groet,
    Robert